fredag 13 april 2007

Moderna svenska superhjältar

Hej,


så här i vårvärmen bestämde jag mig för att det var dags för några nya superhjältar som avspeglar tidsandan i det svenska samhället.


Kapten Nedläggning

(alias: "Demolition Man")

När Generalmajor Örjan Eriksson fick i uppdrag att lägga ner ett artilleriregmente, fastnade han under en kollapsande luftvärnspjäs. Den märkliga blandningen av föråldrade kemikalier och Kronans ärtsoppa som läckte över honom ingjöt vidunderliga krafter, och han kunde demontera luftvärnspjäsen med en handviftning.

Händelsen gav honom ett nytt syfte i livet: att bevara freden genom att montera ner all krigsmaterial. Han arbetade intensivt med att lägga ner samtliga regementen i Sverige och nedgraderade sedan sig själv till kapten.

Krafter: Kan demontera en maskin genom att röra vid den. Knivar blir slöa när de vidrör hans skinn. Alla stridsaktioner riktade mot honom går över budget. Legosoldater som sänds ut mot honom deserterar när deras utbetalningsavier mystiskt går upp i rök. Utsänder testosteronhämmande feromoner som minskar soldaters stridsvilja, får dem att längta efter hem och familj och byta jobb till förskollärare.

Svagheter: Hans krafter är verkningslösa mot allt som drivs av marknadskrafterna, som mobiltelefoner, skateboards och Pokémon-figurer. Är rädd om sin samling med 91:an-serier.

Ärkefiender: Framtidsmannen.

Citat: "Varför pekar du på mig med en obsolet k-pist? Vafalls, tror du inte den är obsolet? När jag är färdig, kommer ALLA vapen att vara obsoleta!


Lågpresterande Mannen

(alias: "The Underachiever", "General Failure", "The man from J.A.N.T.E")

Sedan barndomen hade Jan Tore Gunnarsson en speciell begåvning: att misslyckas. När han kom i tonåren, slog hans krafter ut i full blom. Han misslyckades med skolan, med flickvänner, med bordtennis, med att stava sitt eget namn och med att gå upp ur sängen på morgonen. Vid ett tillfälle blandade skolsköterskan ihop hans urinprov, och han misslyckades med ett graviditetstest.

Vid 26 års ålder, och efter åtta års intensiva Komvux-studier, uppnådde han äntligen sitt livs mål: att få underkänt i samtliga ämnen på gymnasiet. Vid det laget hade han kvalificerat sig för praktiskt taget vartenda bidrag i det svenska välfärdssystemet, och kunde dra sig tillbaka till en lyxvilla på Djursholm.

På sin fritid (vilket utgörs av all den tid han inte äter, sover eller ser på TV) bekämpar han svindlare, korrumperade politiker och alla andra som tror att de är något.

Krafter: Kan inte springa fortare än en gevärskula. Kan falla från ett tjugovåningshus och misslyckas med att träffa marken. Kan ignorera all sarkasm och ironi genom att låta bli att förstå den. Utsänder ett verklighetsförändrande fält som får allt att bli svårt eller omöjligt, gör alla uppförsbackar dubbelt så långa och får rabattkuponger på Konsum att gå ut. Skurkar som försökt bekämpa Lågpresterande Mannen har fallit på att de inte kunnat få upp förpackningen runt sin ammunition eller insett att det inte är någon idé att försöka.

Svagheter: Förlorar sina krafter om han smittas av optimism.

Ärkefiender: Framtidsmannen

Citat: "Just nu kanske du vill slå mig, men det är bättre att inte försöka. Tro mig, det är alltid bättre att inte försöka."


1800-talsmannen

(alias: "Mannen med Järnmagen", "The Man of Yesterday", "Karl L." (för sina närmaste förtrogna))

Karl Ludvig Karlsson var ett mycket underligt barn. Han gick alltid och lade sig i tid, var försiktig med sina leksaker och artig mot vuxna. Han slutade använda blöjor vid två års ålder, städade sitt eget rum vid fyra, och vid flera tillfällen tackade han nej till godis "för att det snart var dags för middag".

Karls föräldrar var mycket oroliga över hans onaturliga duktighet, ända tills de insåg att han var en mutant, en kvarleva från en svunnen civilisation av övermänniskor, som sedan dess förklenats av det moderna livet.

Karl klarade sig genom de tre första årskurserna i skolan utan någon som helst stödundervisning, tills han insåg att han måste dölja sina krafter för att inte hans medmänniskor skulle hata och frukta honom. Han delade upp sitt liv i två identiteter: Kalle Karlsson, en blyg och tafatt datanörd som är lagom framgångrik, och 1800-talsmannen, en rättvisans förkämpe som hjälper gamla damer över gatan, kör ut bråkiga människor från spårvagnen och vägrar ta emot bidrag han inte behöver.

Krafter: 1800-talsmannen är utan tvekan den mest kraftfulla varelsen i det svenska superhjälteuniversumet. Hans krafter är så många att de är svåra att räkna upp, men de inkluderar:

Osårbarhet: Kan klara sig upp till 14 dagar utan mat och dryck, och obegränsade perioder utan TV. Kan äta och dricka substanser som är giftiga för moderna människor, t ex mat som frusits två gånger, mjölk som passerat sista förbruknings-datum och bröd med mögel i kanten.

Superuthållighet: Kan arbeta upp till tolv timmar om dagen och ta rast när arbetet tillåter.

Supersinnen: Kan säga vilken tid på dagen det är med hjälp av solen. Kan känna om mat är gammal utan att gå på datummärkningen.

Superbegåvning: Kan läsa böcker helt utan bilder. Kan behålla uppmärksamheten timmar i sträck. Kan laga mat utan ICAs receptblad, med de råvaror som finns hemma.

Supersocial förmåga: Är alltid artig och respektfull. Övermänsklig självbehärskning.

Supercivilkurage: Chockar och skrämmer skurkar genom att ge sig in i strider "som han inte har att göra med".

Svagheter: 1800-talsmannen blir illamående och försvagad av mat som innehåller stora mängder socker, fett och konserveringsmedel, eftersom han, till skillnad från moderna människor, inte utvecklat någon motståndskraft. Hans starka etik och laglydighet kan användas mot honom.

Ärkefiender: Opportuna, Pjåskaren. Har ett spänt förhållande till Lågpresterande Mannen.

Citat: "Det där klarar jag! Det är ett jobb för... 1800-talsmannen!"


Framtidsmannen

(alias: "Svindlaren från Svedala", "Mannen med guldkalsongerna")

Ingvar Markus Orgon var en drömmare som barn. Han gick ständigt omkring och fantiserade om att havet skulle förvandlas till sockerdricka, att godis skulle växa på träd eller att han kunde förvandla saker till guld.

Markus upptäckte snart att han hade en speciell hypnotiserande förmåga som fick folk att tro på hans drömmar. Ett av hans tidigaste projekt var att sälja Framtidsläsk till förbipasserande, vilket var vanlig XL Cola utblandad med vatten, som han sade förvandlades till Coca Cola om man lagrade det en vecka.

Det var när Kalles Kalsongfabrik gick i konkurs på 1980-talet som Markus fick sin stora chans. Han drömde om en framtid där kalsonger var så moderna att folk började bära dem utanpå byxorna, och lyckades samla ihop ett antal finansiärer för att köpa fabriken. Han drömde ihop eleganta kalsonger (till kostym), sportiga kalsonger (till joggingturen), och de beryktade Gyllene Kalsongerna (till nyrika finansvalpar).

Företaget kollapsade förstås, eftersom ingen hade så dålig smak att man bar underkläderna synligt förrän en bra bit in på 90-talet. Men det bekymrade inte Markus, eftersom han hade ett lager med guldkalsonger och 200 ton aktier som han sålde till pappersåtervinningen.

Med hjälp av pengarna byggde Markus upp sitt stora affärsimperium, Orgonfabriken AB, som hade en ännu mera genial affärsidé: att köpa och sälja luft. Alla köpte aktier i hans bolag, eftersom de var övertygade om att luften skulle bli värdefull så fort Markus var klar med sin uppfinning som gjorde att bilar kunde gå på luft.

Krafter: Framtidsmannen har mentala krafter, och kan få folk att tro på hans drömmar med sin hypnotiserande blick och sina övertygande PowerPoint-presentationer. Kan uppfinna nya ord och termer på stället för att beskriva sina idéer. Har en stor mängd anhängare och lakejer, som kallas för De Övertygades Armé.

Svagheter: Framtidsmannens krafter biter inte på cyniker, pessimister och skeptiker. Är så övertygande att han brukar lura sig själv.

Ärkefiender: Lågpresterande mannen

Citat: "Och när alla har en egen luftledning hemma, kommer energikrisen att vara över! Ja alla kommer att få en, vi kommer inte att ha någon världssvält!"


Opportuna

När Agnes Silvertrut var tio år, övervägde hon att mörda sina föräldrar för försäkringspengarna, men insåg att det var skattetekniskt mer lönsamt att vänta tills hon var arton. Efter att ha lagt grundstenen till sin förmögenhet, insåg hon att det var alldeles för mycket jobb att tjäna pengar och bestämde sig för att bli politiker.

Hon hade snart infiltrerat ett av landets största partier, och ägnar sig nu åt att manipulera systemet och resa till Bahamas på skattebetalarnas bekostnad.

Krafter: Immun mot alla sorters argument. Begränsad prekognitiv förmåga att förutse förändringar i opinionen. Hennes många kontakter bland politiker och myndigheter ger henne stort inflytande. Är expert på att spela dum och ofarlig. Förvirrar motståndaren och duckar för kritik genom att spela helt oförstående.

Har en exceptionell förmåga att uppfatta folks attityder och avsikter, vilket gör henne till en formidabel fiende i närstrid. När någon attackerar henne, kan hon byta position snabbare än en kula hinner lämna sitt lopp. Hennes speciella, egenutvecklade kampsport låter henne utdela osynliga slag och sparkar innan motståndaren hinner reagera.

Svagheter: Hennes krafter är oanvändbara om hon ignoreras och glöms bort. Är för bekväm för att ta över världen.

Ärkefiender: 1800-talsmannen, Kapten EU


Den Flygande Butikschefen

När Elin Enell startade en egen liten livsmedelsbutik, hade hon ingen aning om hur mycket problem det skulle bli. Leveranser uteblev, anställda blev sjuka och myndigheterna ville hela tiden ha in massa arbetsmiljöplaner och övertidsredovisningar.

En dag fick Elin besök av en charmig man som sade sig komma från fackföreningen. Han lovade ett slut på alla problem, och dessutom att hennes anställda aldrig skulle strejka, om hon bara skrev på ett litet papper. Elin tyckte det lät helt underbart, men när hon skrev på, försvann mannen i ett moln av rök och ett hånskratt. Elin tittade närmare på kontraktet hon höll i sin hand och insåg att hon skrivit på... Djävulens Kollektivavtal!

Nu är Elin Enell dömd att jobba dygnet runt, sju dagar i veckan för att försörja sina anställda, i hundra år eller tills någon tar hennes plats. Hennes butik dyker mystiskt upp på nya ställen varje natt, i jakt på den undflyende lönsamheten, och därför kallas hon Den Flygande Butikschefen. Och ve den som kommer i hennes väg!

Krafter: Kan sända folks själar till Helvetet för småsnatterier. Hennes brinnande kvast sopar rent en butik på nolltid. Kollektivavtalets mystiska makt låter henne frammana horder av odöda Helvetesstrejkvakter närhelst hennes butik hotas.

Svagheter: Kan kontrolleras av den som håller Kollektivavtalet i sin hand.

Citat: "Ställ tillbaka den där flaskan, eller drabbas av Kollektivavtalets vrede!"

Ärkefiender: Elitisten


Multipelkvinnan

(alias: "Kvinnan med tusen jobb", "Den ultimata vikarien", "the Suffering Substitute")

När Frida Lagerkvist gått ut högskolan som geolog, började hon genast söka jobb. Men istället för fast jobb fick hon jobb som vikarie på kontor, vikarie för bussförare, vikarie för kärnkraftstekniker, vikarie för lärarvikarieassistent... Efter att ha haft över 200 tillfälliga jobb på två år, drabbades hon av ett nervöst sammanbrott med identitetskris. Hon sökte sig till akuten, men på grund av att psykvården var fullbelagd blev hon skickad på jobbsökarkurs.

Detta blev droppen för Frida. Hon utvecklade genast multipla personligheter, en för varje jobb hon haft. Seden dess dras hon in i varje jobb hon hamnar i: om hon hamnar bakom disken i en butik blir hon kassabiträde, om hon går in på en polisstation blir hon polis, och om hon hamnar bland bankrånare blir hon bankrånare. Hon växlar mellan att vara superskurk och superhjälte.

Krafter: Är social, flexibel och stresstålig, med en aktuell geologexamen och tjugotvå års arbetslivserfarenhet (eftersom hon haft fyra jobb samtidigt de senaste fem åren).

Äger alla förmågor och kunskaper som den personlighet hon har för tillfället. Utvecklar omedelbart en ny personlighet när hon ställs inför ett nytt jobb, och absorberar den kunskap som krävs, vare sig det är ett jobb som dykare eller hjärnkirirg. Är en social kameleont som smälter in perfekt i alla miljöer och till och med förändrar sitt utseende efter rollen hon spelar.

Svagheter: Har alla svagheter hos den personlighet hon har för tillfället. Kan inte kontrollera när hon byter personlighet.

Citat: "Är det något mer jag kan stå till tjänst med?"


Pjåskaren

(alias: "Hönspappan")

Oskar Skarén blev alltid orättvist behandlad som barn. Han fick inga leksaker, fick diska på sin egen födelsedag och hans föräldrar lät honom gå 15 kilometer i alla väder till träningen. Han bestämde sig för att aldrig behandla sina egna barn så.

När Oskar blev vuxen, upptäckte han att han var steril - han skulle aldrig kunna få några egna barn. Han bestämde sig för att ägna sitt liv åt att skydda och visa omtanke för alla andras barn.

Men världen var för farlig för barn, tyckte han. Hans egna föräldrar hade efterlämnat en stor förmögenhet, och med den byggde han ett komplex av underjordiska anläggningar med lekrum och barnsäkra kök, dit han kidnappade barn för att skydda dem bättre.

Idag har han byggt upp en armé av bortklemade barn och samarbetar med Opportuna för att uppfinna mjuk asfalt, förbjuda springande, och ge varje unge ett eget Barnsäkerhetsombud.

Krafter: Pjåskaren har flera tekniska hjälpmedel, som portabla krockkuddar som innesluter folk i ballonger, självhäftande arm- och benskydd som saktar ner bäraren, och teddybjörnsrobotar som går fram och håller fast folk med kramar.

Svagheter: Lätt att distrahera när ett barn är i fara. Hans "armé" är så bortklemad att den är totalt oanvändbar.

Ärkefiender: 1800-talsmannen, Elitisten

Citat: "Inget är för bra för mina barn! INGET!"


Kapten EU

När superhjältar började dyka upp i USA och Afrika, bestämde sig EU:s parlament för att ta fram en egen superhjälte, som kunde kämpa för EU:s prestige och suveränitet över hela världen: Kapten Europa. Man tillsatte genast en utredning för att ta fram möjliga metoder för att framställa en superhjälte, satsade 200 miljarder euro och anställde de 600 skickligaste och mest begåvade forskarna i hela Europa. Högkvarteret i Bryssel sjöd av aktivitet, man skickade ut pressmeddelanden och kommunikéer och tillkännagav att Kapten Europa skulle bli den störste superhjälten någonsin. Efter tio år och 800 miljarder euro över budget kom man fram till absolut ingenting.

Medan detta pågick i maktens korridorer, satt vaktmästare Leif Bergström i maktens städskrubb och betraktade allt. Han nickade sakta för sig själv och satte ner sin golvmopp.

Några månader senare började mystiska saker hända i EU-högkvarteret i Bryssel. Dokument försvann, översättningar började innehålla underliga fel, och det märkligaste av allt - en del lagförslag var riktigt vettiga! Och varje gång det hände, hade någon lämnat ett kryptiskt, handskrivet meddelande - Kapten EU var här!

Man tillsatte genast en utredning för att ta reda på vem Kapen EU var. Var han en myt, en främmande makt, eller en enstaka skämtare? Utredning efter utredning sattes igång, men på något sätt lyckades de alltid haverera för att möbler kom bort, möten blev uppskjutna eller utredarna mystiskt förflyttade till ett kontor i Kiruna.

Än i dag fortsätter Kapten EU att kämpa mot byråkrati, orättvisor och politiska stollerier, och inte ens de som tror på honom vet vem han är.

Krafter: Okända.

Svagheter: Okända

Citat: "Kapten EU var här!"


Profilen

(alias: "Mannen utan ansikte", "Fantombilden", "Gärningsmannen", "20-åringen", "21-åringen", "22-åringen", etc)

Har ett brott begåtts? I så fall kan det vara Profilen som ligger bakom. Har någon nupit din syster i baken i krogkön? Det är precis vad Profilen skulle göra. Har någon, någonstans, gjort något ospecificerat, men du vet inte riktigt mot vem? Då kan du vara säker på att det är Profilen som är skyldig.

Profilen är den värste brottslingen i svensk kriminalhistoria. Han ligger bakom alla brott där man inte har kunnat hitta någon misstänkt, och många tror att han ligger bakom alla ouppklarade brott någonsin. Oräkneliga gånger har man trott att man tagit fast honom, men så fort man satt den misstänkte i finkan, begår Profilen nya brott.

Profilen är den farligaste brottsling man känner till. Han inte bara ger sig på vem som helst - han kan vara vem som helst. Alla bilder på honom är suddiga, och alla beskrivningar av honom motsägelsefulla. Han kan vara din granne, någon bredvid dig på spårvagnen, din sambo - det kan till och med vara du själv.

Kön: Okänt, men oftast en man.

Krafter: Har helt olika utseende för olika betraktare. För pensionärer kan han se ut som en vältränad, högljudd yngling, för Sverigedemokrater är han en mörkhyad man som talar dålig svenska, och för medelklassen brukar han vara en ovårdad knarkare som smyger omkring i villakvarteren.

Svagheter: Har ofta ett lätt igenkännbart handikapp, som enbent, albino, för få fingrar, för många fingrar, skelögd, enögd, kobent eller halt.


Elitisten

(alias: "Benknäckaren från Bänkaryd")

Efter tre OS-medaljer drog sig Ida Malmborg tillbaka från karriären som friidrottare och blev tränare i en liten svensk förort. Men att vara bra var inte nog för henne; hon ville vara bäst. Hon tränade ungdomarna med militärisk precision och krävde perfekt närvaro sex dagar i veckan.

Missnöjet växte på den lilla orten, och man bestämde sig för att avsätta Ida. Men det var försent. Hon hade redan hjärntvättat ungdomarna till att stå på hennes sida, och samma natt flydde de.

Nu driver Ida en underjordisk rörelse som tar hand om hemlösa barn och ungdomar - men inte för att hålla dem borta från brottets bana, utan för att träna dem. Hennes fotbollslag rånar butiker, hennes gymnastiklag sköter inbrotten, och hennes fruktade hockeykommando är experter på utpressning och beskyddarverksamhet.

Krafter: Formidabel fysik. Har en armé av elitidrottare.

Svagheter: Oerhört tävlingsinriktad, vilket kan användas mot henne.

Citat: "Vet du vem du har utmanat? DEN BÄSTA!"


Kalorikungen

(alias: "Viktmästaren")

Henrik Håkansson hade kämpat med övervikt hela sitt liv. Han hade provat alla bantningmetoder som fanns, läst alla bantningsböcker som gick att köpa, och visste att inga av dem egentligen fungerade.

Men Henrik hade blivit en av världens största experter på ämnesomsättning. Nu förberedde han sig för det mest avancerade viktexperimentet någonsin: en stråle som kunde förändra människors massa. Efter månader av experimenterande på sig själv lyckades han äntligen: han kunde öka eller minska någons vikt med hundra kg på en sekund. För första gången någonsin var han nöjd när han såg sig själv i spegeln.

Men något var fel. Han bara minskade och minskade i vikt. Genom en ödets ironi hade han drabbats av ett ämnesomsättningsfel genom experimenten, och nu kunde inte ens hans egen kaloristråle rädda honom. Han var tvungen att sluka kilovis med fet mat varje dag för att inte försvinna. Han drabbades av en vrede mot alla självutnämnda bantningsexperter och snedvridna skönhetsideal, och svor att hämnas.

Krafter: Kan kontrollera människors massa med sin Kaloristråle.

Svagheter: Är fysiskt svag på grund av sin kraftiga undervikt. Kaloristrålen fungerar inte på honom själv. Är tvungen att äta 8000 kilokalorier om dagen för att behålla vikten.

Citat: "Vet du hur många kalorier som finns i den där bullen? JAG vet!"


Riksbögen

(alias: "Mannen med sammetsrösten")

När Mikael Mårtensson kom i tonåren upptäckte han inte bara att han var bög. Han upptäckte också att folk beundrade hans klädsmak, tyckte han var otroligt cool att ha med i TV, och att folk skrattade ännu mer åt bögskämt när han själv berättade dem.

Mikael bestämde sig för att utnyttja sina krafter för att kämpa för bögars rättigheter. Efter att ha smygfilmat styrelsen för en känd sällskapsklubb när de beslutade att neka en bög inträde, och lagt upp filmen på sin video-log, erbjöds han en egen reality-show. Nu går han undercover varje vecka för att avslöja diskriminerande dörrvakter, misshandlande nynazister och glidmedel som inte håller måttet.

Krafter: Är oerhört attraktiv för både män och kvinnor. Avväpnar folk med sin charm. Gör människor osäkra på sin sexualitet.


Psykopiraten

(alias: "Hällesås-hackaren")

Peter Pälänti var en mutant med en unik förmåga: att kunna läsa vilket medium som helst. Han behövde bara titta på en CD-skiva för att se vad som var lagrat på den. Han behövde bara stryka med fingret på en magnetremsa för att känna av koden. Istället för att se på TV, kunde han hålla en antennkabel mellan fingrarna och känna av sändningen - inklusive betal-TV. Och han kom ihåg varenda etta och nolla han någonsitt "läst".

När Peters förmåga blev allmänt känd i tonåren, var han oerhört populär och uppträdde i TV. Det verkade inte finnas någon gräns för vad han kunde göra. Ingen kodning eller kryptering kunde hindra honom från att förstå informationen.

Men det fanns människor som insåg hur farlig hans mutantförmåga var. En människa som kunde läsa vilka hemligheter som helst, och forcera vilka krypton som helst, skulle vara ett fruktansvärt hot mot nationen om han kom i orätta händer. Han måste tas om hand eller stoppas, annars skulle musik- och filmindustrin kunna förlora miljarder.

Branschorganisationerna bestämde sig för att polisanmäla honom. Genom att läsa av dataskivor och DVD-filmer, hade Peter Pälänti skapat otaliga digitala kopior i sin egen hjärna, vilket motsvarade miljardtals kronor i utebliven försäljning.

Men de hade inte räknat med Peters förmåga att avlyssna vilket medium som helst, inklusive telefonnätet. Han visste att hans telefon var buggad i samma ögonblick han lyfte på luren, och hade gått under jorden långt innan polisen knackade på hans dörr.

Peter Pälänti är nu efterlyst av FBI och Interpol som världens farligaste ekonomiska brottsling, som orsakat världen större ekonomiska skador än Andra Världskriget. I dag sitter han på okänd ort och koordinerar ideell piratkopiering under parollen "Information Wants To Be Mine".

Krafter: Kan avläsa, avkoda och dechiffrera vilken signal som helst som han kommer i kontakt med.

Ärkefiender: RIAA, MPAA, SPAA, ELSPA, BSA

Citat: "00100110111100111100011 eller 01001100110011010101, det är frågan."


Betamax

(alias: "Nostalgo", "Mannen som vägrade uppgradera")

Bertil Markusson var ett geni och en uppfinnare. Men han var också perfektionist. Ingen av hans uppfinningar innehöll en skruv för mycket, drog en watt energi i onödan eller slets ut i förtid. Om det fanns något som Bertil hatade, så var det slöseri. Han såg med fasa på datorer som krävde flera kilobyte minne bara för att köra ett enkelt ordbehandlingsprogram, för att inte tala om miniräknare som inte behövde något minne alls enligt Bertil.

Bertil ansåg att tekniken stått på sin höjdpunkt 1978, och sedan dess bara gått utför. Han bestämde sig för att bara utveckla "perfekta" uppfinningar som byggde på 70-talsteknik, och om folk inte insåg vad som var bäst för dem, fick han lära dem det.

Under namnet Betamax förstör han, eller som han själv säger, "nedgraderar" modern teknik för att bereda plats för "effektivare" teknik.

Citat: "Bered dig på att bli nedgraderad!"

Ärkefiender: Framtidsmannen


Konsumento

(alias: "Konsumenternas Företrädare", "Rubriksurfaren")

Norbert Redd var en helt vanlig journalist, ända tills han en dag kom över en Kosmisk Kontrollstav som kunde ge outtömlig energi, hela de sjuka, och ge ägaren förmågan att se genom kläder. Men den Kosmiska Kontrollstaven fungerade inte, så han returnerade den till tillverkaren, ett litet postorderföretag i Rumänien. Brevet kom i retur, och det visade sig att företaget upphört och ägaren gått under jorden, och lämnat efter sig hundratals missnöjda kunder som ville ha pengarna tillbaka för att deras Kosmiska Kontrollstavar inte heller fungerade.

Norbert blev helt förbluffad över att det kunde finnas människor som var så nedriga. Indignationen sprakade kring honom, och han skrev en artikel som spydde så mycket galla över det lilla postorderföretaget att Rumäniens handelsminister bad om ursäkt. Norbert insåg att han hade en kraft i sin besittning som var ännu starkare än outtömlig energi: DEN KOSMISKA INDIGNATIONSKRAFTEN (som är så oerhörd att den alltid skrivs med stora bokstäver).

Norbert beslöt sig för att ägna sin journalistkarriär åt att avslöja bluffar och bedrägerier och alltid stå på konsumenternas sida. Idag har han sitt eget TV-program, en välbesökt blogg, och stående inbjudan till Miljöpartiets konvent.

Krafter: Norbert Redd besitter DEN KOSMISKA INDIGNATIONSKRAFTEN, och kan förinta mindre företag med en enda välriktad artikel. Har en dåres envishet (bokstavligt talat).

Svagheter: Är oerhört naiv och lättledd, och blir ofta lurad av någon skurk att använda sina krafter mot oskyldiga.

Citat: "Dina försök att lura konsumenterna är frutklösa, ty jag besitter DEN KOSMISKA INDIGNATIONSKRAFTEN ! ! !"

Ärkefiender: Framtidsmannen


Medelmåttiga Fyran

Bengt, Roger, Oskar och Anna var fyra helt vanliga ungdomar som gick på samma gymnasium. Under ett besök på Chalmers Tekniska Högskola utsattes de av misstag för en imperfekt gammastråle. Eftersom gammastrålar är farliga, blev de förstås svårt sjuka, och från att ha varit medelmåttiga ungdomar, förvändlades de till svaga, trögtänkta, klumpiga och överkänsliga.

Men gänget upptäckte snart att gammastrålen var ofullkomlig: var och en av dem hade behållt en medelmåttig förmåga. Bengt hade behållt sin medelmåttiga styrka, Roger hade kvar sin medelmåttiga tålighet, Oskar hade kvar sin medelmåttiga intelligens, och Anna hade kvar sin medelmåttiga vighet. Genom att samarbeta, kunde de tillsammans bilda en full medelmåtta. De beslöt sig genast för att använda sina medelmåttiga förmågor för sitt eget bästa.

Citat:
Bengt: Jag har medelmåttig styrka!
Roger: Jag är medelmåttigt tålig!
Anna: Jag är medelmåttigt vig!
Oskar: Och jag är medelmåttigt intelligent! Tillsamans kan vi bli...
Alla: MEDELMÅTTIGA FYRAN !


Ultraminoriteten

(alias: "A Minority of One")

Minora Ultema var inte vilken lesbisk handikappad pakistansk-född buddistisk dotter till en kristen japan-indier och en afrikansk-sikhisk kvinna i ett matriarkalt månggifte som flytt undan en förtryckande hinduisk majoritet som helst. Genom ett unikt kosmiskt sammanträffande, hade hon en anknytning till alla minoriteter som existerade.

När hon anlände till Sverige, började hennes krafter uppenbara sig. Hon fick hjälp och konstlad respekt överallt hon gick. Tjänstemän böjde sig för henne, och politiker fjäskade för henne. Hon upptäckte att samhället genomsyrades av en mystisk kraft som flödade genom det och band samman det, som deltog varje gång ett beslut fattades eller en tidningsartikel skrevs: den Politiska Korrektheten.

En händelse i barndomen färgade hennes liv: När någon kallade henne "svartskalle" skrek hon på hjälp, och en hel folkmassa med okända svenskar ställde sig och stirrade på gärningsmannen, som blev mycket generad. Det fick henne att inse att den Politiskt Korrekta kraften var för stark för att användas fullt ut av en enda människa, och hon bestämde sig för att utnyttja den så litet som möjligt.

Krafter: Är garanterad en plats i alla kommittéer, råd och politiska organ. Kan skämta om vem som helst när som helst. Immun mot alla PK-krafter. Har gratis inträde på muséum.

Svagheter: Har svurit att aldrig använda PK-kraftens Mörka Sida.

Citat: "Jag känner en störning i PK-kraften."

Ärkefiender: P-K, Opportuna


Soffi, Mästaren på Matlagning

(alias: "Taste of the North Star", "Mästerkockan i pumps")

Josefin Polstjärna var en naturbegåvning på matlagning. Redan som barn hjälpte hon sin mamma i köket, och kunde improvisera fram sina egna recept, som Leverpastej med Ketchup, Korv med Brunsås, och Leverpastej med Extra Mycket Ketchup.

När Soffi blev äldre, sökte hon sig till Sveriges alla matlagningsmästare för att lära sig mer. Men trots sin kunskap, kunde ingen överträffa henne i improvisationsförmåga, och hon hade snart lärt sig allt de kunde.

Men Soffi var inte nöjd. Hon hade hört om en kunskap som var större än alla svenska kockars ihop: den uråldriga kinesiska matlagningskonsten. Hon hade läst, att de gamla kinesiska mästarna kunde göra en festmåltid av en skål med ris och lite bönor, och laga en sojasås som doftade så starkt att den kunde tränga igenom en tegelstensmur. Ja, det sades till och med att det fanns mästare som kunde döda människor eller hela de sjuka med sin mat.

Soffi gav sig av till Kina och startade en lång resa genom landet. I sin jakt på de uråldriga kinesiska recepten besökte hon restauranger i småbyar, vandrade längs kinesiska muren, korsade bergspass, och var precis på väg att ge upp när hon äntligen hittade en butik som sålde kokböcker på flygplatsen i Peking. Överlycklig bordade hon planet tillbaka till Sverige och satte sig att läsa, men när hon nådde Bromma gjorde hon en ny upptäckt: hon kunde inte kinesiska.

Men det stoppade inte Soffi. Med hjälp av bilderna satte hon igång att improvisera, och fann snart att bara hon hällde på tillräckligt mycket smör kunde hon få det mesta att smaka bra. Efter ett par månader hade hon utvecklat sin egen variant av de uråldriga kinesiska matlagningskonsterna: Quin Sho Yan Shi Chi, eller "Det öppna smörpaketets väg".

Men hennes matlagningkonst var dödlig. Så fort hennes hund Vovsingen slickade på hennes smörfyllda vårrullar med karamellsås, fick han hjärtinfarkt och föll ihop. Soffi fick lära sig att hålla tillbaka sina matlagningskrafter, så hon inte skulle döda någon av misstag.

Soffi öppnade sin egen restaurang, och fick snart besök av ett lokalt gäng som ville ha in "sina" killar i garderoben och baren. Men det tog inte lång tid förrän stadens gansters lärt sig vem som skulle vara rädd för vem, efter att hela gänget hittats döda över en tallrik med gräddfriterade räkor...

Krafter: Behärskar den dödliga matlagningskonsten Quin Sho Yan Shi Chi, eller "Det öppna smörpaketets väg", som innehåller tusentals sätt att besegra sina fiender: att döda dem med mat som inte innehåller något spårbart gift, att få dem att halka i pölar av superhal bechamellsås, att förblinda dem med sur misosoppa, att bränna dem med kastchilinudlar, osv.

Svagheter: Inte så bra på efterrätter.

Ärkefiender: Elitisten

Citat: "Och så tar vi och håller på lite smör... och lite till... och lite till... och lite till... och medan vi väntar på att flaskan ska bli tom ska vi baka en liten kaka."


Bilförare 2089

(alias: "Nollvisionären")

Född i det 206:e årtiondet, tränade Mikael Jonas Karlsson från barndomen för en enda uppgift. Efter mer än tre årtionden av studier och stenhård träning hade han, vid 35 års ålder, nått ett stadium av fysisk och mental perfektion. Han reflexer var blixtsnabba, hans uppfattningsförmåga var utan like, och hans teknik lika felfri som en elitgymnasts. Han var äntligen redo att ta körkort.

Sedan vår tid, det 201:a årtiondet, hade trafiksäkerheten utvecklats mer och mer. Körkortstesterna blev svårare och svårare, de medicinska kraven högre och högre. År 2040 krävdes det år av studier för att ta körkort, och uppkörningarna år 2050 bestod av komplicerade hinderbanor med simulerade fotgängare som hoppade ut framför bilen. På detta sätt lyckades Trafiksäkerhetsverket år 2089 äntligen uppfylla sin nollvision: noll antal döda i trafiken per år.

Vid det laget fanns det bara en enda person i Sverige med körkort: Mikael Karlsson - Bilförare 2089.

Nu stod Trafiksäkerhetsverket inför sin enda kvarvarande uppgift: att förhindra de olyckor som redan skett. Kraven på bilarna hade ökat i samma takt som på förarna, och varje bil hade förutom antigravitation, integrerade databanker och ultrakompakt livräddningsutrustning, också en typgodkänd tidsmaskin för att förhindra olyckor retroaktivt.

Eftersom Mikael Karlsson var den enda som var redo för det oerhörda ansvaret att förändra det förflutna (för att inte tala om att köra bil), fick han i uppdrag av Trafiksäkerhetsverket att resa tillbaka till vår tid. Det var inget lätt val för Mikael, men till sist lämnade han det 209:e årtiondet eftersom det aldrig gick att hitta parkeringsplats.

Nu färdas Bilförare 2089 längs Sveriges motorvägar för att finna ett svar på den eviga frågan: går det att förhindra olyckor som redan skett, eller står till och med myndigheterna maktlösa inför Ödet?

Krafter: Bilförare 2089 är expert på vägmärkeskunskap, fordonshistoria, stadsorientering, trafikjuridik, livräddning, ballistik, materiallära, parafysik och fickparkering. Han är världens skickligaste bilförare i vår tid, och behärskar sin bil som om den var en förlängning av hans egen kropp. Hans bil är utrustad med det 209:e årtiondets senaste teknik, inklusive avancerade datorer, kommunikationsutrustning, parkeringsplatssökare, livräddningsutrustning, antigravitation, parafysisk tidsförflyttare och dubbla mugghållare med anti-skvättskydd.

Svagheter: Sätter alltid säkerheten först.


Kommande hjältar/skurkar:

Lokalvårdaren
Sifo
Kändis-Johan
Anglicisten
P-K
Friskis & Svettis

4 kommentarer:

Svensson sa...

Har bara hunnit läsa början av scrollen, men den var bra. Fyndig och allt. Ja det var tajt!

Johnny Bode- Sällskapet sa...

Oj, vad du har jobbat! Har inte hunnit läsa allt än, men en del av det här var ju extremt roligt! Bra att du tipsar Kapten Stofil-folket, här finns ju ett helt galleri hjältar och skurkar som skulle platsa i deras serier.

jlindengren sa...

Genialt. Jag känner en blandning av avundsjuka (för att jag inte lyckats hitta på hälften så många superhjältar trots att det är mitt jobb)och lättnad (för att jag slipper rita den tvåtusensidors grafic novel de förtjänar)...

Släpvagnen sa...

Tack för kommentarerna!

Det började som några enkla satirer, och så har jag sakta fyllt på och skrivit om under det senaste året.

Det räcker att öppna en dagstidning för att se att här behövs det fler superhjältar... ;-)