måndag 21 april 2008

Moderna svenska superhjältar: Doktor Mysko

Superhjälte

Mattias Mysk gick ut högskolan som en ung, idealistisk läkare intresserad av alternativa terapier. Men på vårdcentralen där han fick anställning fanns det inget större intresse av aromaterapier och auror, så hon tog ett friår och gav sig ut på en sökande resa till Asien.

Efter att ha flackat runt ett tag snubblade han över en liten butik för naturmediciner i en förort till Hanoi. Mattias hade sträckt en sena och börjat få rejält ont i foten under sina långa promenader. Butiksägaren, som kallades för Tan Hoi, tog med honom till ett litet rum bakom disken, där han brukade behandla sina kunder. Han tände rökelse, mässade på vietnamesiska, och doppade Mattias fötter i ett speciellt bad med eteriska oljor. Direkt efter kändes foten mycket bättre, och Mattias blev så imponerad att han bad att få bli Tans medhjälpare.

Mattias sög i sig sin läromästares visdom, levererad på knackig engelska. När han stod och packade örter, sade Tan till honom, "Försiktig! Blanda i lite ginseng, mycket ingefära!" När Mattias frågade varför, svarade Tan: "Ginseng dyr! Ingefära billig!"

Några veckor senare kom en dam, som knappt räckte Mattias till bröstet, in i butiken och började stirra på honom. Hon pekade och frågade upphetsat Tan något på vietnamesiska. Tan gjorde en lång utläggning med yviga gester, och damen såg mycket imponerad ut. Hon köpte en hel shoppingkasse med preparat innan hon gick.
Mattias frågade Tan vad det hela handlat om, och Tan svarade: "Jag säga du stor shaman från norden. Du bada naken i iskall flod och äta horn från ren, så du bli stor. Hon vill köpa renhornpulver, för sin man."

Men så en dag, efter flera månader, möttes Mattias av en hjärtskärande syn när han kom jobbet. En polisbil stod parkerad utanför den lilla butiken, och Tan fördes bort av uniformerade poliser. Det visade sig att flera av Tans bäst säljande mediciner innehöll små mängder opium, som gav dem den där speciella lugnande effekten.

Bedrövad gav sig Mattias tillbaka till Sverige. Han kom tillbaka till sitt jobb på vårcentralen en grå marsmorgon, och när han tömde sina rockfickor upptäckte han ett paket med små sesamkakor som han fått till kaffet på flygplatsen i Hanoi. Han slängde paketet på skrivbordet, och tänkte inte mer på det förrän den sista patienten för dagen kom in, en medelålders dam med migrän.

"Vad är det där?", frågade damen och pekade på sesamkakorna, men innan Mattias hunnit svara fyllde hon själv i, "Åh det är kinesiska yang-kakor! Var kan jag köpa dom?" Och innan Mattias visste ordet av, hade hon köpt det lilla paketet med sesamkakor av honom för en femtiolapp.

Då gick det upp ett ljus för Mattias. Värdet av alternativterapier låg i betraktarens öga! Han satte upp en privatpraktik vid sidan om och satsade stort på att importera asiatiska livsmedel och sälja dem under fantasifulla namn som "Harmoniräkchips", "Konfucius Jordnötskakor" och "Feng Shui-nudlar", och erbjöd massvis av alternativa behandlingsmetoder som aromaterapi, zonterapi och irisdiagnostik.

Under namnet Doktor Mysko har han fått ett stort rykte som andlig vägledare, och folk vänder sig ofta till honom när något övernaturligt har skett.

Krafter: Är kunnig i den uråldriga, mystiska kraft vi kallar för placebo-effekten. Är en bra showman. Har en stor arsenal av märkliga preparat, behandlingsmetoder och ritualer. Vet hur man håller sig undan Socialstyrelsen.

Svagheter: Ganska bekväm.

Inga kommentarer: