tisdag 9 december 2008

Moderna svenska superhjältar: Pastor Ågren

Superhjälte

Per Agrén, präst i Svenska kyrkan, höll på att städa upp efter gudstjänsten. Han hade just hållit, som han själv tyckte, en av sina mest engagerande predikningar, om vilken relevans Bibeln hade i dagens samnhälle.

Precis när han plockade upp en serietidning som någon glömt i bänkarna, hördes en röst från ovan: "Agrén, Agrén, vad är det du håller på med?"

Det var Sture Klang från kyrkorådet som klättrat upp i predikstolen och tittade ner på Per. "Vi har ju sagt att vi inte ska prata så mycket om moral. Folk gillar inte att religionen innehåller massa pekpinnar!"
"Men vad ska man prata om då?" sade Agrén uppgivet.
"Åh, man kan ju prata om vädret. Och Bibeln innehåller många spännande berättelser för barn och vuxna", sade Klang.
"Men hur kan man få folk att förstå att Gud finns i dag också?"
"Ehm, vi kanske inte ska prata för mycket om det där med Gud. Alla besökare tror ju inte på honom. Vi måste tänka på att kyrkan är till för alla!"

Bedrövad gick Agrén hem. Om det inte fanns plats för Gud i kyrkan, var fanns det då? Hans tankar kretsade kring detta medan han satt och nickade till i TV-soffan. Han sov oroligt, och drömde att han smög omkring i mörka gränder iklädd en grå mantel och hatt med små vingar på och jagade brottslingar. Överallt på dörrar och husväggar såg han klottrat: GOD IS HERE.

När han vaknade på morgonen hade han bestämt sig. Han gick ut på stan och hittade sitt första offer: en reklamskylt för aktiefonder. Snabbt gick han fram till den och klistrade fast en lapp där det stod: "Hur mycket pengar har du när du dör?" Nästa offer var en mobiltelefonshop. På baksidan av varje demoex skrev han: "OBS! Kan ej användas för att prata med Gud".

Men Agrén hade större mål. Några veckor senare höll AB Trav och Galopp styrelsemöte, då det plötsligt hördes en röst från taket i styrelserummet: "Spel och dobbel… vem tar ansvar för mig när jag spelat bort alla mina pengar?" Det var Agrén som smugit in en högtalare i en fläktventil.

Per Agrén blev bättre och bättre på att smyga in moraliska och andliga budskap på alla möjliga ställen. Han är hela Sveriges dåliga samvete, och överallt han varit lämnar han en mystisk signatur: GOD IS HERE.

Krafter: Kan ge skuldkänslor.

Inga kommentarer: