tisdag 5 maj 2009

Moderna svenska superhjältar: Socialmoderaten

(alias: "Projekt X")

I slutet av 80-talet träffades en hemlig fraktion inom Socialdemokraterna och en lika hemlig fraktion av Moderaterna för att diskutera en idé som var så onaturlig, så vidrig och så politiskt inkorrekt att den aldrig skulle få komma till allmänhetens kännedom: Projekt X. Det fasansfulla experimentet gick ut på att skära ut de bästa delarna från olika ideologier och sedan sy ihop dem med trådar av retorik, för att skapa en ohelig politisk hybrid.

100 genomsnittliga svenskar värvades och sattes i fokusgrupper, där de fick se på filmer, lyssna på föredrag, och rabbla käcka slogans med det nya politiska budskapet. En efter en blev försöksobjekten galna, kollapsade eller begick självmord. Till slut återstod bara en försöksperson som lyckats absorbera den fasansfulla ideologin.

När projektgruppen fick se monstret de skapat, ryggade de tillbaka och insåg att allt var ett fruktansvärt misstag. De brände alla dokument och spärrade in den sista försökspersonen i ett hemligt rum längst ner i riksdagshusets arkiv, under högar med SÄPO:s hemliga personakter och bandinspelningar från Estonia-katastrofen. Sedan svor de att kasta bort alla nycklar och aldrig mer väcka monstret till liv.

Några månader senare var ett av partierna i kris och behövde akut hjälp med sin valkampanj. De satt dag efter dag utan att hitta någon lösning. Sent en kväll, efter fruktlösa överläggningar, tog en av de gamla Projekt X-medlemmarna en kollega avsides och visade honom något han hade i handen. Han hade sparat sin nyckel.

Senare samma natt hördes släpande ljud i riksdagshusets korridorer, och de riksdagsmän som stannat kvar för att spela Hjärter kände en isande kyla i benen. Nästa morgon fanns det mystiska små budskap på kampanjdokument och broschyrer överallt: Alla ska med i företagsamheten! Sänk skatterna på bidrag! Brottslingar ska sitta inne - men också få arbeta!

Efter ytterligare några månader hade det andra partiet problem med VD:n för ett statligt verk, eftersom han tillsatts av en tidigare regering med motsatt ideologi. Efter många och långa förhandlingar, samlades politkerna för att diskutera med varandra, och en av dem tog fram en liten mystisk ask. Hon hade också sparat sin nyckel.

Sent samma kväll dök en skugga upp utanför kontoret där VD:n arbetade över, och dämpade skrik hördes en kort stund.
Nästa morgon hittades VD:n stirrandes rätt ut i luften med förvridet ansikte, viskandes om och om igen: Vi ska verka solidariskt på en fri marknad, vi ska verka solidariskt på en fri marknad, vi ska verka solidariskt på en fri marknad...

De två nycklarna fortsätter vandra runt i hemlighet, och varje gång någon frestas att använda dem, ökar monstrets makt...

Krafter: Omvänder och förvränger människor i sin närhet. Kan förena motsatser. Omöjlig att värja sig mot. Förvånansvärt populär.

Svagheter: Ännu okända.

Inga kommentarer: